הסכם ממון חלק א'


הסכם ממון הינו הסכם בכתב הקובע ומסדיר את האלמנטים הרכושיים- ממוניים בין בני זוג.

על מנת שיהיה להסכם זה תוקף חוקי, טעון ההסכם אישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. אם נכרת ההסכם בטרם הנישואין או בעת עריכתם, ניתן לאמתו אצל רושם נישואין.הסכם אשר נכרת בטרם הנישואין ניתן לאימות אף אצל נוטריון. האימות כאמור, נותן אף הוא תוקף חוקי להסכם הממון.

גירושין ליהודים בישראל מתבצעים כידוע, בהסכמה בלבד.

על בני זוג אשר נישאו לאחר ה- 01/01/1974, ולא ערכו ביניהם הסכם ממון אשר קבעו בו אחרת, יחול הסדר איזון המשאבים, הקבוע בחוק יחסי ממון.

הסדר איזון המשאבים הינו הסדר חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג המתגרשים. לפי הסדר זה, כפי שקבוע בסעיף 5 לחוק, מועד האיזון, יהיה עם פקיעת הנישואין ועקב גירושין או מות בן הזוג בלבד.

כלומר, מועד איזון המשאבים, אשר הינו מועד חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג אשר נישאו לאחר המועד כאמור לעיל, ידחה עד למועד התלוי ברצונו הטוב של אחד מבני הזוג או למועד, בו השיג אחד מבני הזוג את דרישותיו, המהוות תנאי לשחרור בן הזוג מן הנישואין הבלתי רצויים. מכאן שקיים פתח נרחב לביצוע סחטנות מצד בן הזוג אשר אינו מזדרז להתגרש.

פתרון הולם, לעניין בעיית חלוקת הרכוש הנזכרת לעיל, ניתן למצוא בהסכם הממון.

הסיפור אשר אציג להלן, הנו בדוי מראשיתו עד סופו והוא מובא לצורך המחשה בלבד. יחד עם זאת, לא מן הנמנע כי קיימים סיפורים מעין אלה או דומים לו, במציאות.

ביום 01/01/1985 נישאו יאיר ואביבית זל"ז במז"ט. הוריה האמידים של אביבית רכשו דירה לזוג הצעיר והאוהב. הדירה ניתנה לזוג הצעיר במתנה, ונרשמה על שם שני בני הזוג בחלקים שווים, בלשכת רישום המקרקעין. יאיר עבד במשך כל שנות נשואי בני הזוג כנהג מונית, וראה שכרו בדוחק. אביבית עבדה כרואת חשבון ושכרה היה גבוה באופן ניכר משכרו של יאיר.

במהלך השנים, הרעיפו הוריה של אביבית, מתנות לרב על בני הזוג, אשר נולדו להם שני ילדים (לירן בת ה- 8 ו- עוז בן ה- 6 ).

החיים בבית בני הזוג התנהלו על מי מנוחות, וניכר היה לעין כל כי היו זוג מוצלח ואוהב.

משפחתם ומרבית מכריהם של בני הזוג, לא ידעו כי יאיר ניהל פרשיות אהבים לרב אשר שמען היגיע לאוזני אביבית. יאיר ניסה להכחיש ונראה היה כי השלום והאהבה שבו לשכון במעון בני הזוג, אך אביבית אשר ידעה כי בעלה, חרף הבטחותיו והכחשותיו, לא חדל מעולם להתרועע עם נשים אחרות, וחשה כי הגיעו מים עד נפש, פנתה בדיסקרטיות

לעו"ד והגישה ביום 08/06/1996 תביעה למזונות, לחלוקת הרכוש ולאחזקת הילדים כנגד יאיר.

יאיר נזעם והופתע מן התביעה אשר הוגשה לו, שכן, היה מרוצה ביותר מאורח החיים אותו ניהל. התביעה הבלתי צפויה, קטעה את שגרת חייו הנעימה של יאיר, אך לא לאורך זמן, שכן, יאיר, אשר שכר את שירותיו של עו"ד ממולח, הצליח בעזרתו לדחות את ההליכים בכל אמצעי חוקי אשר עמד לרשותו, תוך ניסיון להתנות הסכמתו לגירושין ולאחזקת הילדים בסכומי כסף גבוהים ביותר אשר דרש מאביבית. זאת, לרבות המתנות והירושות אשר קיבלה מהוריה ומסביה.

כאמור לעיל, על יאיר ועל אביבית, אשר נישאו לאחר ה- 01/01/1974, ואשר לא ערכו ביניהם הסכם ממון, יחול הסדר איזון המשאבים הקבוע בסעיף 5 לחוק יחסי ממון. בסעיף זה נקבע כדלקמן :

" (א) עם פקיעת הנישואין עקב גירושין או עקב מותו של בן זוג (להלן- פקיעת נישואין)

זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שווים של כלל נכסי בני הזוג, למעט –

(1) נכסים שהיו להם ערב הנישואין או שקבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין;

(2) גמלה המשתלמת לאחד מבני הזוג על ידי המוסד לביטוח לאומי, או גמלה או

פיצוי שנפסקו או המגיעים על פי חיקוק לאחד מבני הזוג בשל נזק גוף, או מוות.

(3) נכסים שבני זוג הסכימו בכתב ששווים לא יאוזן ביניהם.

(ב) בפקיעת הנישואין או עקב מותו של בן זוג יבואו, לעניין הזכות, לאיזון המשאבים,

יורשיו במקומו.

יתרונו הגדול של הסכם הממון הינו בכך שהוא עשוי להפחית במידה ניכרת את מצב העימות אשר הינו חלק בלתי נפרד מהליך הגירושין. עימות, הגורם נזק לתא המשפחתי ופוגע בבני הזוג ובילדיהם המעורבים בהליך זה.

הסכם הממון דוחה את תחולתו של הסדר איזון המשאבים. משמע, אם היו יאיר ואביבית מסדירים את ענייניהם הממוניים בטרם נישאו, וקובעים בו כיצד תתבצע חלוקת הרכוש ביניהם במקרה של גירושין, לא הייתה עומדת היום אביבית בפני סחטנותו של יאיר והסדר חלוקת הרכוש ביניהם היה מתבצע כפי שנקבע בהסכם הממון גם באשר לרכוש עצמו וגם באשר למועד חלוקתו.

בהסכם הממון ניתן לקבוע כל קביעה באשר לחלוקת הרכוש בין בני הזוג. זאת, לרבות רכוש עתידי כגון מתנות או ירושות אשר יקבל מי מבני הזוג בהמשך חייהם המשותפים.

כלומר, ניתן למנוע עימות לגבי סוגיות או בעיות ממוניות אשר בני הזוג עלולים להתעמת עמן בעתיד, כאשר יהיה ברצון מי מהם או שניהם להתגרש.

הסכם ממון המאושר בהליך חוקי כנזכר בראשית מאמר זה, יכול להקל ולהפחית מן הכאב והסבל הכרוכים בהליך הגירושין – תהליך פירוק התא המשפחתי.

בכתבה הבאה אוסיף וארחיב באשר להיבטים ספציפיים אשר מרכיבים את הסכם הממון.

כל המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת אינה נושאת באחריות כשלהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל ייעוץ מקצועי משפטי ו/או אחר לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.